Primena Pravilnika o evidenciji radnog vremena člana posade vozila

Pravilnik o evidenciji radnog vremena člana posade vozila objavljen je 24. februara 2017. godine („Sl. Glasnik RS” 13/2017), a počinje da se primenjuje 1. aprila 2017. godine. Pravilnik donosi značajne novine u evidenciji radnog vremena vozača, što će u velikoj meri uticati na organizaciju rada zaposlenih zaduženih za formiranje i vođenje evidencije vozača i drugih članova posade vozila.

Pravilnik propisuje da prevoznik vodi evidenciju za svaku nedelju rada člana posade u pisanom ili elektronskom obliku. Iz praktičnih razloga svakako je bolje evidenciju voditi u elektronskom obliku, naročito kada imate digitalne tahografe gde podatke sa očitavanja memorijske kartice možete odmah iskoristiti za evidenciju.

Još jedna novina koju donosi pravilnik je način obračuna prosečnog nedeljnog radnog vremena i ono iznosi zbir ukupnog trajanja radnog vremena i ukupno trajanje godišnjeg odmora, odsustva sa rada zbog privremene sprečenosti za rad u smislu propisa o zdravstvenom osiguranju i ostalih odsustava sa rada uz naknadu zarade u smislu propisa o radu, podeljeno sa referentnim periodom.

Pravilnik mozete preuzeti ovde:

Pravilnik o evidenciji radnog vremena clana posade vozila.pdf